Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 14.05.2018

Śniadanie

płatki kukurydziane lub płatki czekoladowe (50g)

mleko 2% bez lakotozy (230ml)

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (jedna kromka, 35g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

rzodkiewka i szczypiorek (20g)

Obiad            
zupa jarzynowa z ziemniakami (250g, jeden talerz) (5)

makaron spaghetti z mięsem wieprzowo-wołowym w sosie pomidorowym bolognese (200g) (1)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
chałka pszenna (60g) z masłem lub bez, herbatka owocowa (jedna szklanka 150ml), jabłko (1)

WTOREK 15.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (jedna łyżeczka)

gotowana szynka wieprzowa (40 g)

pomidor (50g)

herbata rooibos (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem (250g, jeden talerz) (5)

kluski z śląskie w sosie pieczeniowym z łopatki wieprzowej (200g) (2)

surówka z marchewki (100g)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
kisiel truskawkowy (150ml), herbatnik, banan (1)

ŚRODA 16.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (jedna łyżeczka)

ser żółty (40 g) (4)

ogórek zielony (50g)

herbata owocowa (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa porowa z ziemniakami i jajkiem (250g, jeden talerz) (5, 2)

ziemniaki (150g), sznycel drobiowy (80g), surówka z kapusty pekińskjiej z kukurydzą i marchewką (150g) (2, 1)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
wafle ryżowe (2 szt.), czekolada lub dżem (20g), owoce sezonowe, herbatka owocowa (230ml)

CZWARTEK 17.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

pasztet (30 g)

ogórek kiszony (50g)

herbata owocowo-ziołowa (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa groszkowa z ziemniakami i pietruszką (250g, jeden talerz) (5)

naleśniki z dżemem wielowowcowym (200g) (1, 2)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
budyń śmietankowy na mleku bez laktozy (150ml), paluch maślany, owoce sezonowe (1)

PIĄTEK 18.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

serek biały homogenizowany (50 g) (4)

szczypiorek (10g)

dżem truskowowy

miód

kakao na mleku bez laktozy 2% (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa rosół z makaronem (250g, jeden talerz) (1, 5)

ziemniaki (150g), ryba mintaj w panierce (70g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (150g) (2, 3)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
bułka pszenna (80g) z masłem roślinnym i konfiturą, jabłko, herbtka owocowa (230ml) (1)

PONIEDZIAŁEK 21.05.2018

Śniadanie

płatki kukurydziane lub płatki czekoladowe (50g)

mleko 2% bez lakotozy (230ml)

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (jedna kromka, 35g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

rzodkiewka i szczypiorek (20g)

Obiad            
zupa wiosenna z ziemniakami i pietruszką (250g, jeden talerz) (5)

ryż z warzywami i indykiem (200g)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
chałka pszenna (60g) z masłem lub bez, herbatka owocowa (jedna szklanka 150ml), jabłko  (1)

WTOREK 22.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (jedna łyżeczka)

gotowana szynka wieprzowa (40 g)

pomidor (50g)

herbata rooibos (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
barszcz biały z jajkiem i ziemniakami (250g, jeden talerz) (2)

racuchy z jabłkiem (200g) (1, 2)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
jogurt owocowy (150ml), biszkopt, banan (4, 1)

ŚRODA 23.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (jedna łyżeczka)

ser żółty (40 g) (4)

ogórek zielony (50g)

herbata owocowa (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem (250g, jeden talerz) (5)

ziemniaki (150g), kotlet mielony (80g), surówka z buraczków (150g) (2, 1)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
kisiel brzoskwiniowy (150ml), banan

CZWARTEK 24.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

pasztet (30 g)

ogórek kiszony (50g)

herbata owocowo-ziołowa (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa fasolowa z ziemniakami i pietruszką (250g, jeden talerz)

kopytka (170g), marchewka z jabłkiem (150g) (1, 2)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
budyń wiśniowy na mleku bez laktozy (150ml), paluch maślany, owoce sezonowe (1)

PIĄTEK 25.05.2018

Śniadanie

kanapki z pieczywa pełnoziarnistego lub pszennego (dwie kromki, 70g) (1)

masło roślinne (pół łyżeczki)

serek biały homogenizowany (50 g) (4)

szczypiorek (10g)

dżem truskowowy

miód

kakao na mleku bez laktozy 2% (jedna szklanka, 230ml)

Obiad            
zupa pomidorowa z ryżem (250g, jeden talerz)

ziemniaki (150g), ryba morszczuk w panierce (70g), fasolka szparagowa(150g) (1, 2)

kompot z owoców (jedna szklanka, 150ml)

Podwieczorek
kasza manna na mleku bez laktozy 2% z rodzynkami (250g) 

 ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Lista składników alergennych:

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

  2. Jaja i produkty pochodne.

  3. Ryby i produkty pochodne.

  4. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

  5. Seler i produkty pochodne.

Jadłospis jest modyfikowany dla dzieci z alergią na określone produkty.

 

Script logo